POVÍDÁNÍ O MADEIŘE
V sobotu 30.11.2019 od 19 hodin se v Hasičském klubu v Čížkově uskutečnila přednáška s názvem Povídání o putování po ostrově Madeira.
Madeira je portugalský ostrov ležící v Atlantském oceánu asi 580 km západně od pobřeží Maroka a 980 km jihozápadně od Lisabonu. Je součástí Madeirského souostroví, jež tvoří součást Makaronézie. Ostrov je stvořený pro kouzelnou dovolenou. Programem se spoustou fotek, s mnoha otázkami a odpověďmi, nás provázeli MUDr. Jiří Dort a Ing. Radka Vaníková, kteří se kromě cestovního ruchu zaměřili na přírodu, národní zvyky a zajímavé bylo povídání i o místním produktu – rumu. Součástí přednášky byla již tradičně ochutnávka národního jídla v navštívené zemi. Tentokráte to byla polévka Caldo Verde („zelná polévka“,jeden z receptů je umístěn níže) dle receptury z Madeiry. Návštěvníci si mohli vzít sebou i svůj oblíbený hrneček na čaj , který se podával během přednášky i se sladkým .moučníkem. Akci byli přítomni i přátelé ze Zahrádky, Železného Újezdu, Nových Mitrovic a ze Spáleného Poříčí. Celkem se zúčastnilo 40 účastníků včetně dětí. Pořadatelé děkují všem návštěvníkům a přednášejícím obzvláště.
Před začátkem přednášky předal president Republiky Čížkov List chvály Klárce, Lucce a Helence Kokoškovým za perfektní práci při přípravách dvacetiletého výročí Republiky Čížkov.
Polévka Caldo Verde (tzv. "zelná polévka")
rozpis pro 4 osoby
220 g natrhaných listů kapusty, 450 g brambor, 1 malá klobása chorizo (nemusí být přímo portugalská, ale i španělská či italská), 1 až 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, špetka soli
Brambory oloupejte a dejte vařit do litru vody s česnekem a na kolečka nakrájenou klobásou chorizo. Jakmile budou brambory hotové, polévku odstavte, rozmixujte a pak ji opět postavte na oheň. Mezitím omyjte listy kapusty, nasekejte je na proužky a přidejte k polévce. Přiveďte k varu a přidejte polovinu olivového oleje. Vařte, dokud kapusta nezměkne. Pak přidejte zbývající olivový olej a osolte. Podávejte nejlépe s chlebem.
Tip: místo klobásy chorizo můžete použít jakoukoliv dostupnou uzenou klobásu na našem trhu.
Pro www.obec-cizkov.cz
Ing. Zdeněk Tomášek
Autor fotografií: Petr Kokoška
Publikováno: 30.11.2019
Aktualizováno: 05.12.2019